Uge Sex 2025: Når kroppen bliver en adgangsbillet til fællesskabet
På MIR skolerne arbejder vi hver dag for at skabe trygge fællesskaber, hvor eleverne føler sig set, hørt og accepteret for dem, de er. Inden vinterferien deltog vi i Uge Sex 2025. I år blev der sat fokus på krop, udseende og den kontrol, som mange børn og unge oplever at skulle udøve, for at passe ind i sociale fællesskaber.
Børn og unge har altid haft en bevidsthed om deres egen og andres kroppe, men i dag fylder frygten for andres vurdering mere end nogensinde. Når udseende bliver en faktor, der afgør, hvem der bliver en del af fællesskabet, kan det have store konsekvenser for børn og unges trivsel. For nogle fylder skolekammeraternes vurdering så meget, at de konstant er “på arbejde” for at afbøde eller forhindre en negativ bedømmelse af deres udseende. Dette kan påvirke deres trivsel og deres måde at navigere i sociale fællesskaber på – både i skolen og udenfor.
I løbet af temaugen har vi på MIR haft åbne samtaler om, hvordan samfundets normer og sociale medier påvirker unges selvbillede. Vi har arbejdet med konkrete eksempler, diskuteret fællesskaber, seksualitet og kropsidealer samt lyttet til elevernes egne oplevelser og refleksioner.
En elev udtrykker det sådan:
“Det overrasker mig, hvor meget folk går op i udseende og tøj for at passe ind. Vi har læst en undersøgelse fra Sex & Samfund, der viser, at 9 ud af 10 unge enten har oplevet, at der bliver talt grimt om andres udseende eller har meldt fra på aktiviteter, fordi de ikke føler sig tilpas i deres egen krop – det er jo vildt! Vi skal bare lære, at kroppe er forskellige, og at man ikke nødvendigvis har det godt, selvom man ser ud, som samfundet forventer.” – Elev på MIR
At tale åbent om krop, normer og fællesskab er afgørende for at skabe en skolekultur, hvor alle unge føler sig trygge. Uge Sex 2025 har sat vigtige samtaler i gang på MIR, og vi vil fortsat arbejde for at skabe et fællesskab, hvor alle unge har plads til at være sig selv.