Vestvolden – En Tidsrejse for eleverne
I forbindelse med historieundervisningen tog A-klassen fra MIR // Ledøje på en enestående udflugt til Vestvolden. Her fik de mulighed for at opleve soldaternes liv, under 1. verdenskrig, på nært hold.
Turen blev en rejse over 100 år tilbage i tiden. Her blev eleverne, i et tidligere Artillerimagasin, indført og undervist i soldaterlivets udfordringer og daglige rutiner gennem historien om Axel, en soldat på Vestvolden. Med de autentiske rammer omkring sig kunne eleverne leve sig ind i de prøvelser, soldaterne dengang gennemgik.
De fik et dybt indblik i Axels hverdag og prøvede kræfter med de øvelser, soldaterne var afhængige af. Eksercits (træning), march, vendespil og en affyring af en kanonkopi bragte historien til live, og som afslutning skrev eller tegnede eleverne postkort med blæk, præcis som Axel selv kunne have gjort. Det var en helt særlig oplevelse at besøge en af Vestvoldens ellers aflåste bunkere (Kaponieren). Dette gav en stærk følelse af at træde direkte ind i en fjern fortid.
En sådan udflugt satte gang i både krop og sind og inspirerede eleverne til at reflektere over, hvordan det måtte have været at leve og kæmpe i en verden, hvor disciplin og samarbejde var en nødvendighed. Turen skabte grobund for en dybere fællesskabsfølelse og gjorde det tydeligt, hvordan soldater dengang måtte stole på hinanden i livets mest krævende situationer.
Med de historiske omgivelser og fortællinger om soldaterlivet oplevede vi hvordan elevernes nysgerrighed og evne til at undres, blev vækket. Hver aktivitet gav anledning til spørgsmål og refleksioner over en tid som handlede om sammenhold og mod.
På MIR skolerne tror vi på, at undervisning er mere end bare papirer og skærme. På Vestvolden blev vores historieundervisning ikke blot formidlet – den blev oplevet og forstået på en måde, der rækker ud over klasselokalets vægge.